20 Ekim 2011 Perşembe

Microsoft office

















Microsoft Office, 1989 yılında Microsoft tarafından tanıtılan, Microsoft Windows ve Mac OS X işletim sistemlerinde birbiriyle ilişkili masaüstü uygulamaları, sunucular ve hizmetler sunan bir ticari ofis yazılım paketidir.

Yapılan araştırmalara göre, Haziran 2009 itibariyle işletmelerin %80'i Microsoft Office'in herhangi bir sürümünü kullanmaktadır (Office 2007'yi kullanan işletmelerin oranı %64 civarındadır).

Güncel sürümleri, Windows için Office 2010 15 Haziran 2010 tarihinde, Mac OS X için Office 2011 ise 26 Ekim 2010 tarihinde piyasaya
 sürüldü.
Normalde Microsoft Office 2010'un sürüm numarasının "13.0" olması gerekiyordu ama Microsoft, 13'ün uğursuzluk getireceğine inandığı için bu sürümü "14.0" olarak belirledi.

Microsoft Office 2010 Beta 2 sürümü, 16 Kasım 2009 tarihinde MSDN ve Microsoft Connect sitelerinde, ardından 18 Kasım 2009 tarihinde Microsoft Office Beta web sitesinde yayınlandı. Office 2010'un sadece Windows'u destekleyecek olan sürümleri, hem 32 bit hem de 64 bit paketler şeklinde ayrı ayrı piyasaya sürülecektir. Microsoft, bu sürümü Nisan 2010'da piyasaya sürmeyi planlıyor. Ayrıca bu sürümün Mac OS X tabanlı paketinin ise 2010 Aralık ayında çıkması bekleniyor.
Bunun dışında Microsoft'un, bir sonraki sürümü "Office 15" kod adlı sürümü planlamaya başladığı söyleniyor.




MİCROSOFT OFFİCE YAZILIMLARI:
.Microsoft word
.Microsoft access
.Microsoft excel
.Microsoft onenote
.Microsoft outlook
.Microsoft powerpoint
.Microsoft infopath ...




OFFİCE 2010'UN ÖZELLİKLERİ:
.Fikirlerimizi ifade etme ve görsel etki oluşturmak
.Kolay kullanılan araçlarla üretkenliğimizi artırmak
.Bilgilerimize yeni görüşler katıp daha doğru kararlar almak
.Konum ve iletişim engellerini yıkmak
.Gerekli bilgileri istediğimiz zaman,istediğimiz yerde,istediğimiz şekilde almak ...


Yukarıda office 2010'dan bahsettik.şimdi de office 2007'den bahsedeceğiz;

Microsoft office 2007 şimdiye kadar en çok kullanılan yazılımlardan  birisidir.bu yazılımı kullanan işletmelerin oranı %64 civarındadır.
                                                                                           

OFFİCE 2007'NİN ÖZELLİKLERİ:
.Yazmaya daha çok ve biçimlendirmeye daha az zaman harcarız.
.SmartArt diyagramları ve yeni grafik araçlarıyla daha etkili bir iletişim kurarız.
.Yapı Taşları'nı kullanarak belgeleri hızla bir araya getiririz.
.Doğrudan Office Word 2007'nin içinden Web günlükleri yayımlarız ve bunların bakımını yaparız.
.Office Word 2007 ve Microsoft Office SharePoint Server 2007'yi kullanarak belge gözden geçirme işlemlerinizi geliştiririz ...


 








 





Word nedir,ne işe yarar?


Word, Microsoft firması tarafından dijital ortamda belgeler hazırlamak amaçlı oluşturulmuş, gelişmiş bir kelime işlemci programıdır. Daha basit bir anlatımla, kalem ve kağıt kullanılarak oluşturduğunuz belgeleri bilgisayarınızda oluşturmamızı sağlayan bir araçtır. Bilgisayarı, yazı yazmak için oturduğunuz masanız, Word’ü defteriniz, klavye ve fareyi ise kaleminiz olarak görebilirsiniz.

Bu program ile;
· Yazı yazabilir, yazdıklarımızı biçimlendirebiliriz
· Yazdıklarımıza resimler ekleyebiliriz
· Tablolar oluşturabiliriz vb...


Tabi ki bunlar çok temel uygulamalardır. Word programı bu saydıklarımızın dışında çok daha gelişmiş ve farklı uygulamalar yaratmamıza imkan veren bir yapıdadır.

Microsoft Word programı ile oluşturduğumuz dosyaların uzantıları DOC’ tur.Ama istersek belgelerimizi RTF yani zengin metin biçimi olarak da kaydedebiliriz.Bu uzantıdaki bir belgeyi hemen hemen her türlü sürümde açabiliriz...





Word penceresinin öğeleri şöyledir:
Başlık Çubuğu:

Program ve belgenin ismini gösterir. Eğer belge penceresi ekranı kaplıyorsa, belgenin Başlık çubuğu görüntülenmez. Başlık satırlarından sürükleyerek pencerelerin yerlerini değiştirebilirsiniz.


Simge Durumuna Küçült, Önceki Boyut ve Kapat düğmeleri:Program ve belge pencerelerini simge durumunda çalıştırmak, bunların ekranı kaplaması için kullanılır. Program penceresini simge durumunda çalıştırırsanız, pencerenin görüntüsü ekrandan kaldırılır ve adı Görev Çubuğu üzerine eklenir. Pencereyi yeniden açmak için Görev Çubuğu üzerindeki program ismini tıklayın. Belge penceresini simge durumunda çalıştırırsanız, pencerenin görüntüsü ekrandan kaldırılır ve adı program penceresinin sol alt bölümüne eklenir. Pencereyi yeniden açmak için belge ismini tıklayın. Program penceresinin tüm ekranı ya da belge penceresinin program penceresini kaplaması için Simge Durumuna Küçült düğmesini tıklayın. Bu düğmeyi yeniden tıklarsanız, pencere bir önceki boyutuna döner. Kapat düğmesi, üzerinde çalıştığınız belgenin ya da programın kendisinin kapatılması için kullanılır. Eğer açık belge(ler) üzerinde değişiklikler yaptıysanız ve bunları henüz diske kaydetmediyseniz. bunları kaydetmek isteyip istemediğinizi soran bir iletişim penceresi açılır.

Menü çubuğu:Menü çubuğu komutları seçebileceğiniz menüleri barındırır. Her bir kelime bir komut grubu olan menüyü ifade eder. Menüler üzerine tıklayın ve açıları listeden bir komutu tıklayarak seçebiliriz. Bir menü komutu soluk renkteyse, bunun anlamı bulunduğunuz aşamada o komutun kullanılamayacağıdır. Bir menü komutunun yanında ok işareti görüyorsanız, bunun anlamı komutun içinde başka komut seçenekleri de var demektir. Bazı komutların karşısında Ctrl+ ifadesini ve bir karakteri görürsünüz. Bu ifade. Söz konusu menü komutunun menüyü açmadan, Ctrl ve belirtilen tuşa basarak klavyeden de verilebileceğini gösterir.

Araç Çubukları:Araç Çubukları, programın fonksiyonlarına (komutlarına) kolayca ve çabucak erişmenizi sağlayan düğmeleri barındırır. Belirli bir fonksiyona erişmek için bu düğmeleri kullanabiliriz. her programın kendine ait bir penceresi ve araç çubuğu vardır. Çünkü kullanım amaçlarına yönelik hızlı ve pratik kullanma isteği araç çubuklarını daha cazip hale getirmektedir

Cetvel:Yatay cetvel, belgenizi duyarlı olarak biçimlendirmenize, tablolar oluşturmanıza olanak verir. Dikey cetveli de belgenizi biçimlendirmek için kullanabilirsiniz.

Yazı imleci (Cursor):Klavyeden yazdıklarınızın nerede belireceğini gösterir. Klavye işaretçisi olarak ta kullanılır. Faremizi kullanmadan yazılar üzerinde işlemler yapmak için kullanılır.

Kaydırma Çubuğu:Düşey ve yatay kaydırma bantları, pencerenin görünmeyen bölümlerini izlemenize olanak verir. Kaydırma bantlarının iki ucundaki küçük okları tıklayarak ya da kaydırma çubuğu üzerindeki kutuyu sürükleyerek sayfaların bölümlerini görebilirsiniz.

Görünüm Butonları:elgemizi ekran içindeki görüntüleme şekillerini değiştirir bu konu daha sonraki Görünüm menüsünde işlenecektir.

Durum Çubuğu:
 Belge üzerinde çalışırken, pencerenin altında Word ile ilgili bilgi ve ileti gösterir, Üzerinde çalıştığınız belge hakkında Boyut yardım sağlar. Bir araç çubuğu düğmesi ya da bir menü komutu hakkında yardım almak için imleci bu öğeler üzerine getirin.

Openoffice.org



OpenOffice.org çok özellikli bir ofis yazılımıdır. Tüm platformlarda çalışan açık kaynak bir uygulamadır. OpenOffice.org yazılımı LGPL lisansı ile dağıtılmaktadır. OpenOffice.org dünyanın en büyük yazılım firmalarından Sun MicroSystems'den destek almaktadır ve kar amacı gütmeden geliştirilmektedir.

OPENOFFICE.ORG NELER İÇERİR?
OpenOffice.org küçük veya büyük ölçekli ihtiyaçları karşılayabilecek bileşenleri içermektedir
  • .Writer
  • .Calc
  • .Impress
  • .Base
  • .Math
  • .Draw

Writer (Kelime İşlemci):
Kelime işlemci ile rapor, kitap vb. dokümanları oluşturabilirsiniz. Oluşturulan dokümanları HTML, PDF gibi dosya türlerinde saklayabilirsiniz.
Calc (Hesap Tablosu):
Hesap tablosu ile finansal, istatistiki ve matematiksel konularda bir çok özellik kullanılabilmektedir. 2 veya 3 boyutlu hesaplamaları gerçekleştirilebilir.
impress (Sunu):

Bir katılımcı grubuna sunulacak içeriğin grafik, ses ve animasyonlar ile hazırlanmasında kullanılır. Microsoft PowerPoint dosya sistemiyle ve Macromedia Flash (SWF) dosya sistemi ile sorunsuz çalışmakta ve bu dosya formatlarında kayıt yapabilmektedir.
Base (Veritabanı):
Tablo, form, sorgu oluşturmada kullanılabilmektedir. Base başlangıç, orta ve ileri seviyedeki veritabanı kullanıcılara sihirbaz, tasarım ve SQL görünümü gibi esnek seçenekler sunmaktadır.
Math (Formül Düzenleyici):
Bir formül-denklem editörüdür. Belgeler içerisinde kullanılan formüller bu editör yardımıyla oluşturulabilmektedir.
Draw (Vektörel Grafik):
Bir çizim editörü olup grafik oluşturmak için gereken esnek seçenekleri kullanıcılara sunmaktadır. Nesneler oluşturulup 2 ve 3 boyutlu olarak kontrol edebilirsiniz. Projelerinizi grafik biçimlerinden JPEG, BMP, GIF, PNG, TIFF türlerinden herhangi biri olarak kaydederek diğer çalışma veya dokümanlarınızda kullanabilirsiniz. Hatta .swf dosya türü de üretebilirsiniz.


OPENOFFICE.ORG ÖZELLİKLERİ:
  • .Lisansı olmayan ücretsiz bir ofis uygulamasıdır.
  • .Bir çok platformda çalışabilmektedir (windows, linux...).
  • .Açık kaynaklı olup dağıtılabilir, kopyalanabilir ve değiştirilebilir.
  • .Kullanıcı arayüzü kolay kullanılabilmektedir.
  • .Dil desteği oldukça geniştir.
  • .Bir çok türde belgeyi açabilir ve aynı şekilde bir çok türde belge oluşturabilirsiniz. Pdf ve .swf uzantılı belgeler oluşturulabilmektedir.