5 Nisan 2012 Perşembe

Dosya Sistemleri

Dosya Sistemi (File System) Nedir? 


Bir işletim sisteminin bir disk ya da bölümlerinin üzerinde bulunan dosyaları düzenlemek ve bu dosyaların izlerini bulmak için kullandığı yapısal yönteme denir.
İşletim sistemi bu dosya sistemini kullanarak bir disk ya da disk bölümünü tanımlamak için kullanabilir.




Günümüzde en yaygın olarak kullanılan dosya sistemleri şunlardır:

1-) FAT (File Allocation Table): Ms-Dos zamanından kalma standart dosya ayırma tablosu olarak bilinir. 6 Kilobyte'lık varsayılan küme(cluster) boyutunu destekler. Bu yüzden verimli bir dosya sistemi değildir.

2-) FAT32: FAT dosya sisteminin güncelleştirilmiş bir versiyonudur. 4 Kilobyte'lık varsayılan küme(cluster) boyutunu destekleyerek disk verimini arttırır. Ayrıca FAt32 dosya sistemi en fazla 2 Terabyte'lık diskleri kullanabilir.

3-) NTFS (Network File System): Windows NT ile geliştirilen bir dosya sistemidir. Ayrıca Fat32'den aşağıdaki özellikleri ile daha da güvenlidir.

- Active Directory ile ağ kaynaklarını daha iyi yönetir. 
- File Encryption(dosya şifreleme) ile dosyaların şifrelenmesine olanak sağlar
- Remote Storage ile taşınabilir saklama alanlarının yönetimini gerçekleştirir.
- Her kullanıcı için sınırlı disk kotası kullanımı sağlar.
- Büyük disk alanlarına destek verir.büyük HDD lerin nTFS ile formatlanması verimi artıracaktır.
- Uzun dosya adlarını destekler.
- Kayıt tutan(log) bir dosya sistemidir
- scandisk chkdisk gibi hata yönetim araçlarına fazla gereksinim duymaz.dosyalar"1 Kbyte'lık" kümelerde (cluster) ayrıntıları ile bulunur ve kendi kendini optimize etme yeterliliği vardır.






Linux işletim sistemlerinin kullandığı en popüler dosya sistemleri ise şunlardır:

1-) EXT2: En yetenekli Linux dosya sistemidir. İleriye dönük kolay geliştirilebilen bir dosya sistemi olarak tasarlanmıştır. Dolayısıyla yeni sürümü, dosya sistemi kodlarını, kurulu bir sisteme uygulamak için yeni ayarlar yapmayı gerektirmez

2-) EXT3: Ext2'nin bütün özelliklerine sahip bir dosya sistemidir. Aradaki temel fark, günlükleme özelliğinin eklenmiş olmasıdır. Böylece, herhangi bir sistem çökmesi esnasında, geri kurtarma zamanı kısaltılır ve performans artışı sağlanır. ext3, ext2'den daha popüler olmuştur.




Diğer Dosya Sistemleri:

ISO9660: CD ROM'lar için standart dosya sistemleridir. Daha uzun dosya isimlerine izin veren Rock Ridge uzantısı otomatik olarak desteklenir.

HPFS: OS/2 İşletim sisteminin kullandığı dosya sistemdir.



SYSV: SystemV/386, Coherent ve Xenix dosya sistemleridir.